Thursday, July 22, 2010

Sembang2...

assalamualaikum...
hari ni cuti,jdi boleh la wat aktiviti bebas...
manfaatkn mse dgn s'baiknya...
tapi yang psti..roomate ku tiada...tinggallah ku keseorgn...
teringat time kelas semalam..
macam2 yang berlaku...

time kelas english,kami berbincang tentang sebuah filem org putih yg dinamakan FREEDOM WRITTERS...citer ni dh tgk dh minggu lepas kt al-ghazali,cumanya minngu ni bincang jwpn bagi task yg Miss Amreen bagi...komen ana..citer ni sgt menarik dn sgt sesuai bg kita yg akn bergelar seorang guru...al kisahnya ade sorang cikgu ni namanya Erin Gruwell baru shja ditemptkn utk m'ajar di sebuah sekolah..high school...pada awalnya Erin sgt ykin yg dia akn m'ajr ank2 muridnya dgn s'baiknya...pada hari pertamanya masuk kelas...dia agak terkjut la..sbb ape yg dia sgka sblm ni m'leset...rupanya pljr2 nya hidup b'puak2 dlm kelas...ade yg join kmpln gangster..sgt suka bergaduh dn b'tengkar dlm klas..masuk kelas lmbt...dn m'abaikn dirinya di hdpn kelas..mereka ibaratkan Erin xde dlm kelas 2...Erin mencari idea bagaimana hndak selesaikan maslh pelajrny2 ni..xkn smpai bila2 dia nk biarkn keadaan pelajarnya berterusn sebegini...Erin pun m'dpt idea utk m'ajar smbil sblm 2 m'prdgrkn lagu dgn radio...Erin b'fikir yg dia kene wat s'suatu yg dpt m'btulkn keadaan ini...Erin membelikn sebuah buku utk setiap pelajarnya..tujuannya ialah agr pelajarnya menulis diari dlm 2..melalui diari itulah dia dpt m'mhmi situasi sbnr ape yg berlaku dlm kehidupn pljrnya..dri segi background fmily dn ksushn2 yg dialami utk m'nruskn k'hidupn...Erin juga sanggup bekerja part tme utk m'cri duit lbih..tujuannya utk m'belikn buku2 utk pljrnya...oleh krna pljr2 nya x dpt buku dri pihak kolej krn tkut buku2 t'sbut rosak,jdi dia terpaksa korbnkn masa,wang dn tenaga utk k'baikn student2 nya...akn tetapi suami erin x setuju dgn ape yg d wt oleh erin..

banyak lagi lah usaha yang dibuat oleh Erin agr pljr2 nya brubh m'jdi yg lbih baik..
dgn k'sbrn dn usaha yg b'sungguh2 tnpa putus asa akhirnya pljr2nya b'rubah..
dn mereka ade smgt nk bljr dlm kelas...
ini lah usaha Erin..
wlupn mdpt ancmn dn tntgn dri cikgu yg lgi senior...
sehinggkn usaha yg dia wt utk pljrnya ini m'nyebbkn dia ditinggalkn oleh suami dia...
nmun dia m'dpt smgt dri s'org ayah sntaiasa m'berikn dorongn kpdnya...

pengajaran yg kita dpt dri citer ini ialah:
1)Jangan cepat berputus asa dlm m'lakukan sesuatu...
mungkin pd awalnya kita rse t'tekan dn down...
nmun usaha yg b'trusn itulh yg akn m'buahkan hsil yg sgt b'hrga dn b'nilai...

2)Manusia boleh brubh kpd yg lbih baik..nmun ianya perlukn mse..ianya melalui stu proses yg dlmnya b'mcm2 dugaan yg akn di hdpi...jdi kita hrus fhm yg s'seorg itu x bleh b'bh trus scre drastik..tkut dia akn kmbli kpd sift aslnya...ianya scre b'ansur2...

3)kita perlu kreatif dlm m'nyelesikn mslh..jgn m'lihat dri stu sudut shja..lihtlah dri pelbagai sudut agr minda kita terbuka dn dpt idea yg idealistik serta realistik agr p'aplikasiannya dlm hidup dpt dilksnkn...

habis je bincang tentang freedom writters..

ana m'dpt task bru dari Miss..
kmi d khndki utk tulis sma ade kmi minat english ke x...
dn nyatakn reason npe kita suka,npe kita x suka...
in one page...
fuhh..
mula2 x de idea nk tulis ape..
tpi bila dh tulis 2 byk pulak bnde yg nk ditulisnya..
jujurnya ana x bpe minat subjek english ni..
since sekolah rendh...
ade la peristiwa yg brlaku time sek.rndh yg m'nybbkb ana x bpe minat..
enth la..
ana rse ia stu subjek yg sush nk d'pljri..
sbnrnya mgkin ok jer..
tpi mindset dri dlu dh ckp cm2..
x leh nk diubh...
tpi skg ni dlm proses to love English...
ana akn cbe utk study english btul2...

lepas kelas English..
kelas arab pulak...

time b.arab ustaz cdg nak gabung kelas untuk pai1 dn pai2..
ana x kisah pun nak gabung ke x...
yang penting atas diri kita nak belajar ke x nak belajar...
ustaz pesan supaya kita cbe praktikkn ckp b.arab sma ade dlm kelas atau luar kls...
mulai skg..
jom shbt2....
نحن نتكلم باللغة العربية..
kita bercakap dlm bahasa arab...
Insyaallah kita mmpu...
yg pnting usaha dn cube praktikkan..

sekian shja coretn kli ni..
yang baik dtgnya dri ALLAH..
yg buruk dtg ats k'khilafan ana sndiri...
wassalam....

3 comments:

asiah said...

insyaALLAH..semoga kite menjadi seorang murobbi, mudaris, muallim, muaddib kepada anak murid kite kelak...

percayalah mujahadah itu pahit...tetapi ganjanran begitu hebat...ikhlaslah kerana_NYA...insyaALLAH jannah menanti kite...ameen..^_^

محمد حذوان بن حميدان said...

semoga dipermudahkan segala urusan..amin (^_^)

Nor Sa'adah Binti Mokter said...

to asiah dan ustaz hazwan:
syukran kathir...
(~_~)