Wednesday, June 30, 2010

Cinta dan Couple...emm...

Salam..lama dah rasa x menjenguk blog ku ni…dah bersawang dn berhabuk dah,,tapi Insyaallah ape yang ana akan kongsi di sini akan mendapat manfaat kita bersama…

Bila mana kita bercakap tentang cinta ia merupakan fitrah yang terdapat dalam diri setiap manusia.Namun akibat fikiran yang sempit, ada yang hanya memfokuskan cinta ini hanya untuk cinta pasangan iaitu antara lelaki dan wanita.Tapi hakikatnya cinta itu mempunyai skop yang luas bukan hanya cinta kepada manusia semata-mata.

Cinta utama kita sebagai manusia ialah mencintai Allah s.w.t yang telah menciptakan kita. Selain itu juga kita sepatutnya menyalurkan cinta kita kepada Rasulullah,ibu bapa kita, kaum kerabat, saudara mara, sahabat2,teman,alam sekitar dan sebagainya.

Jika kita kejar cinta Allah Insyaallah cinta manusia akan mengiringi,namun jika kita mencintai manusia semata-mata hanya sia-sia yang kita akan perolehi.

Ana teringat tajuk cinta yang dibincangkan semasa ana join usrah kak Mazaini. Cinta manusia itu ialah urusan ALLAH dan urusan manusia ialah mencintai ALLAH. Nafsu terbahagi kepada tiga iaitu nafsu lawwamah, mutmainnah dan nafsu amarah. Seringkali kita takut kepada exam di dunia sedangkan yang perlu kita takut ialah adakah kita sudah bersiap sedia untuk menghadapi exam di akhirat kelak.

Jika dahulu dikhabarkan pihak MQA akan datang mengaudit maktab kita macam-macam yang kita buat dengan bersungguh-sungguh agar dapat menjadi yang terbaik dan diiktiraf oleh pihak MQA. Tetapi bagaimanakah MQA kita dengan Allah s.w.t. Adakah kita tidak mengetahui bahawa Allah sentiasa memperhatikan kita..??Jadi mengapakah kemungkaran masih lagi berlaku. Tidak malukah kita bahawa Allah melihat perbuatan dosa yang kita lakukan ini.

Sebagai seorang da’ie kita hendaklah tertutup tapi jangan jumud dan terbuka tetapi jangan hanyut. Maksudnya agama bukanlah penghalang sesuatu perkara namun Allah menjadikan peraturan-peraturan adalah untuk kemaslahatan manusia itu sendiri.

Janganlah kita lupa niat kita hidup di dunia ini adalah untuk mengabdikan diri kepada Allah s.w.t. Jangan biarkan kehidupan kita mnejadi suatu yang sia-sia dan kosong tanpa matlamat.Takutlah dan cintailah Allah Insyaallah apabila takut dan cinta Allah ini digabungjalinkan taqwa akan tersemat dalam diri kita. Hati ini harus sentiasa hidup untuk berfikir. Berhati-hatilah dengan banyaknya perangkap syaitan yang ada. Jangan sampai diri kita yang terjatuh dan terperangkap dalam lembah kejahatan. Marilah tekadkan diri kita untuk jadi yang lebih baik.

BERIKUT MERUPAKAN KOMEN SAHABAT-SAHABAT YANG MENOLAK COUPLE ISLAMIC NI..

KOMEN SAHABAT-SAHABAT IPG KDRI BTU RAKIT..

SAHABAT MUSLIMAT…SERAMAI 24 ORANG..

Kak hazirah (Pai sem1)

-“Rasanya tidak ada istilah couple Islamic,kalau nak couple kene ada ikatan dulu iaitu perkahwinan dan apa yang paling manis, bercintalah selepas kahwin….=)…”

Hasniza (Pai3 Sem2)

-“Susah la nak jelaskan melalui mesej!tapi yang pasti tiada istilah couple dalam Islam…kalau suka simpan dahulu..pastu istikharah..pastu tanya pendapat sahabat yang agamanya baik..pastu baru cakap yang dia suka and nak wat isteri….pastu x payahla nak contact!..atau contact sesekali melalui sahabat sebab kalau contact orang tu sendiri takut bawa zina hati…”

Hamizah (TESL)

-“bab couple islamic ni miza ada banyak pendapat yang miza nak bagi relate dengan situasi sekarang..INSYAALLAH miza akan gitau bende ni kat maktab kelak..”

Kak Ija (Math sem3)

-“Waalaikumsalam….Ade ke istilah tu..???xde..yang ada kahwin je… haram tu….”

Kak Munirah Athirah (KS sem1)

-“Bagi ana semua couple itu adalah sama..xde istilah couple Islamic..”

Adibah Ibrahim (Pai2 sem2)

-“entahlah…bagi ana tetap x seronok didengar…”

Masni (PAI 2 sem2)

-“Ana x lah hebat sangat…INSYAALLAH….ana cuba bagi pandangan…Rasanya tak patut timbul soal couple Islamic ni…xde pun istilah couple Islamic ni…Contohnya seorang ni bercinta…Bila sms semua yang baik-baiklah lagaknya….. hantar hadis dan kata2…itu luaran…tapi hati kita camner…?...adakah kita x rse apa2..??.bila time mesej dia,hati mesti berkocak bergelora kan..??adakah kita menghayati apa yang di smskan itu…?hanya diri sendiri yang boleh jawabkan…sedangkan Allah memerintahkan kita menjaga batasan ini adalah untuk mengawal sesuatu yang manusia lemah terhadapnya.Soal Qalb ni Allah lebih mengetahuinya..dari buku yang pernah ana baca ia kata akal itu menteri..raja adalah hati..sering raja berkuasa berpaling tadah daripada akal kepada nafsu..Allahua’lam…ini hanya pendapat ana..ana juga manusia yang banyak berkurangan…”

Asiah (PAI2 sem2)

-“My opinion la…couple Islamic xde kot…sme jer ngan couple bese2 tu…yang beza dia ade perkataan Islamic tula…mesej pun mestilah Islamic…bagi nasihat…ajak pi surau.tapi perasaan rindu pada dia mesti ada..bila x antar mesej Islamic..mulalah rindu…huhu..tiada beza pun dengan couple biasa..kalau nak elobrate byk lgi..tp kita conclude kt sini,tiada couple sblm khwin,x kisah la Islamic ke x..lastly say no to couple..ni sje daripada saya..renungan buat diri juga..”

Wajihah (Pai1 sem2)

-“secara jujurnya kami x pernah rasa couple2 ni camna..tapi kami ada dengar cakap sahabat2 kita yang pernah rse and mybe tgh rse depa kata ‘nikmat’..Couple Islamic..erm…kitakan maklum ia haram..jadi cubalah kita kuatkan diri agar x terjebak..bila agak2 macam nak kene jauhkan darinya…INSYAALLAH..klo niat betul..Allah akan tolong..tapi setengah orang kata cakap mudahlah sebab x pernah rasa…ntah nak kata apa kat depa tuk balas kata2 ni…yang penting kalau kita tau shbt2 kita tgh kene terus la cakap cre berhemah..bukan perli sure depa x mau dgq…wallahua’lam…”

Aini (Pai2 sem2)

-“pada pendapat ana la..xde kot couple Islamic ni…sama je sume..”

Nadzirah (Pai1 sem2)

-“Kita x setuju..mana ade couple Islamic…”

Fatin Wahida (pai2 sem2)

-“Bagi ana x bleh fitnah hati tu..biarlah dijauhkan…mardhatillah itu yang paling utama..”

K.Ida (SC sem2)

-“Beli buku bertajuk kompas cinta..baru tau ade ke x de couple Islamic..byk reason…”

Kak Rosdiana Mardhiah (PAI SEM1)

-“Wa…soalan menarik…couple Islamic?..persoalan yang patut ditanya ialah ada ke istilah couple Islamic..??...=) n spe yang gne istilah ni sbnrnya…??jawapannya:xd pun istilah couple Islamic ni..hanya wujud untuk menghalalkan couple je kot…he3..wallahua’lam..”

Wan (TESL)

-“semua orang berbeza definisi tentang couple islamik..tapi kita tahu couple ni pintu zina…kalau nak tambah kata islamik kenalah dulu diteliti macam mana maksimum dan medium hubungan couple tu..x semestinya bertudung labuh,berkopiah semasa keluar bersama dah jadi couple islamik sbb pakaian tidak membantu untuk melawan syaitan…islamik sewajarnya menjadi cermin cantiknya Islam.Mungkin boleh jadi islamik bila dah ada taaruf antara dua pihak, dah bertunang dan berhubung dalam lingkungan dan pengawasan org2..wallahua’lam..”

Kak syuhada (pai sem5)

-“bagi kak da couple islamik cntoh jmpe bila perlu..kalau nak dikira xde pun istilah tu…konsepnya tetap sama….fikir2kan…”

Anis (TESL)

-“salam..afwan lambat balas..ana rse kapel islamik x leh..malah haram..”

Mardiah (Pai3 sem2)

-“Bagi saya xdew couple islamik sebelum kahwin..tq..hehe..”

Wan Nur Aisyah (PAI2 sem2)

-“of coz la x bley yang…ne de couple islamik..tu cam nak menghalalkan yang haram sahaja…couple tu x taw la hrm ke x..tapi dia menghampiri zina…hehe..sekian sahaja pandangan sye…=)

My best friend until now..hehe..

-“Persoalnnya mmpu jge hti x?ntah la…dlu aku rse ade gak couple Islamic ni..tapi tu time aku rapat ngan sorang guy ni…sbb tu aku rse ada untuk menyedapkan hati aku..he2…tapi sekarang dah x…=)..”

Fatin safiqa (PAI 3 SEM2)

-“kita x terima..4me couple only aftr married..”

Kak syuhada sobri (sc sem3)

-“wslm..maaf lmbt…pd pndpt k.syu yg x sempurna ilmu ni,sbnrnya xde istilah couple dlm Islam,t’msuk yg b’bntuk couple islamik.Islam ade crenya utk m’milih dan mencari jodoh..wallahua’lam..”

Hazwani (PAI 2 SEM2)

-“wslm..couple islamik?huhu.bagi wani.. “matlamat x m’halalkn cre” ade s’setengah klgn kita yg couple islamik ni smpai bahasakan “umi abi”…xtau la nk kata ape..syukran saadah..”

Atasya (TESL)

-“Istilah tu x de sbnrnya..kecuali ade ikatan yg halal..klo betul jdikn islamik,byk yg nk kene jge,tgn ,mata,hati,prsaan,sha x sure sal ni..tpi yg pasti Islamic couple tu sume nk kne jge la..”

KOMEN SAHABAT MUSLIMIN IPG KDRI..seramai 6 orang sahaja….

Naimullah

-“Ana xnk bagi pndpt ana..tp pndpt Islam..sdh jelas sbnrnya dlm ISLAM m’ngatakan bhwa couple itu haram..x kira Islamic ke x..ug di ajar oleh Islam hanya dgn cre akad nikah yg sah..cnth klo kita minat kat someone perlu m’ikut prosedur yg tlh disyariatkn oleh islam.couple Islamic x wujud sbnrnya.org lain sgja je nk m’mutarbelitkn fakta..tmbh perkataan islamik nak suh nmpk bende tu x salah..btul x?...klo dh nme b’couple kita xkn lari dri m’lakukn prkre yg m’hmpirkn diri kita kea rah zina..rse rindu saying or so on la kt psgn couple kita tu la yg m’hmpiri zina nmenyer..zina hati, zina mata,tgn n byk lgi..cinta nafsu=cinta x b’lndskn syariat n b’pksikn nfsu haiwan.tnpa kita sedar,kita analkn budaya yahudi dlm khidupn..hrp p’jlsn ni cukup utk m’buktikn yg b’couple tu haram..”

Tarmizi (PK)

-“Bergantung niat la..and kene ikut cara pergaulan yang dibenarkan..itu pendapat sahaja…and istilah couple Islamic sama sahaja…couple tetap couple..”

Ustaz Fathi(Pai sem1)

-“Couple Islamic ni baru sahaja timbul…ia timbul sebab nak halalkan couple..ana ingin bertanya…bolehkah couple..???...”

Ustaz Rushdan Pai sem1

-“Tiada beza sebenarnya,,semuanya kita tengok akan berhubung antara satu sama lain…walau dengan cara apa pun…perhubungan ini akan mewujudkan banyak perasaan..nafsu paling utama.jadi seeloknya pilih untuk wat calon isteri bukan pakwe or makwe..Itu pandangan sahaja..mungkin orang lain berbeza…”

Ustaz hazwan Pai sem1

-“Tiada couple Islamic…masyarakat cuba mempromosikannya sebagai cara untuk menghalalkan hubungan antara lelaki dan wanita sebelum berkahwin..jika nakkan seorang wanita, bertunang dan berkahwinlah dengannya….”

Khalil PK

-“mne de couple Islam!dlm Islam knl dlu(b’kawan & b’tunang) bru le bleh bercinta dn b’couple(berkahwin)….baru tu cre couple Islam..kahwin..”

KOMEN SAHABAT-SAHABAT MUSLIMAT YANG LAIN2…

Seramai 23 orang…

Afifah UIA

-“Salam…dalam Islam x wujud istilah couple islamik ni…spe yg kata dye wat cre ikut couple Islamic tu hnya utk menutup apa yang diorang wat jer…wallahua’lam

Nor Azrin Zainal SAMTTAR..

-“wslm…pada pendapat kita la kak..kalau dah dikatakan couple tu haram…tetapla haram..xde istilah couple islamik..sbb dlm Islam sendiri ade menyatakan percintaan hanya halal antara ajnabi dalam pernikahan.so,xde istilah couple Islamik kalau ia masih bertunjangkan nafsu bukan berlandaskan akal dan akidah..syukran”

Faiqah(STAM)

-“salam..adah..kita and mard dah bincang…prnah bce kt stu buku.. couple memang haram..walaupun mcm2…tpi sebenarnya ade cre untuk pelihara…adah pasal tu…kita pun xtau sangat…tapi bagi kita,kita pernah dengar,couple tu ikut niat…pertama niat kerana ingin berumah tangga..ini yang dikatakan kerana ALLAH..macam bertunang…yang kedua niat couple saja2…untuk foya2…tu yang memang haram…wallahua’lam..”

Kak afi-usim.

-“wslm…um..em..pendapat akak,xde istilah couple dlm islam..bagi akak r kan..huhu..”

Azi medic uia.

-“x setuju ngn couple islamik..mesti zina hati ttp ade,,wallahua’lam..”

Kak ikin ipis

-“couple Islamic??ade ker?menghalalkan yg hrm..hehe..maaflah if bunyinya sgt tegas..tpi syariat tetap syariat…kwn2 akk hmpir sume couple bkn diorg xtau…awl2 dlu slalu gk tgur..tpi biasalah,x mudah d trime..yg pnting kita tunjukkn cnth t’baik.n bina hubungan yg bek dulu..”

Farah Azwin

-“Pendapat aku yang dikatakan couple Islamic ni adalah mengenai orang yang couple mengikut landasan hukum dan syariat Allah tanpa menurut hawa nafsu semata-mata..masa zaman Rasulullah dulu kalau x silap aku..xde pun istilah couple Islamic ni..baginda terus kahwin..memang betul la kahwin jalan yang terbaik..ouple Islamic pn kdg2 org slh anggap dn x fhm,,kononnya bercouple secara islamikmtp slh crenya sbb nfsu d cover dgn nme agama..yg penting niat..tujuan bercinta n b’couple hnya 1,nk khwin..biar kita cintkn s’siapa tp pstikn cinta tu dpt mudhkn kita m’cintai ALLAH..couple yg t’baik adlh slps khwin..so,bg aku xde istilah couple islamik pn xpe..kdg2 aku pn confius gk psl bnde ni..pe pn..biar semuanya krn ALLAH.. jgn b’couple utk ske2..tpuk dada tanya iman..”

Izatul hanis

-“salam ..tiada istilah couple islamik..melihat couple yg ade,cre mrk itu m’dkti zina..sdgkn ALLAH tlh kata jgnlh kmu m’dekati zina..nmun,ade pndpt m’ngtakan m’ikut cre mrk b’couple.tp yg ni ana x hbs bce lgi..asif..ini shj yg ana blh berikn..Wallahua’lam..”

Aisyah Azeme

-“salam..saadh..sbnrnya istilah couple islamik ni x wujud on tp dcipta oleh s’stgh org yg anggp ouple islamik ni dbolehkn..sdgkn hkiktnya,bnde nye sme je yg mrk wt..mmg pn kdg2 mrk ade gk wt bnde baik cnthnya mcm ajak solat la,puasa la,tp cbe fikir,pnting sgt ke prkre tu kt kita sdgkn rmai lg org s’keliling kita wat cam2 gk..slgi bnde tu x pnting tuk kita,x yh la wt..kita ckp ni apa yg kita dgr dri kak Fatimah syarha…smge Berjaya…”

Hanisah-IPG mizan

-“sume 2 alasan..bg analogi n andaikn s’org ustaz n bela babi..hri2 dia samak babi tu..last2 dia msk..adkh halal dia mkn..??cm2 jgk kapel islamik..kononnya kjut thjud..nshat2..msg Islamic..tpi slgi ia dnmekn hubungn x halal..ia ttp hrm..n pndgn ana..asif..”

Syidah-UIA

-“pde pndpt ana..couple islamik atau couple x islamik ke mmg xde yg m’halalkn p’gauln lelaki dn p’puan..kecuali akad nikah..even couple 2 bg ayt2 nsiht..islam tdk m’halalkn cre sblm nikah..so,mmg xde konsep tu..”

Syifa-econs UIA

-“erm..couple islamik?bg sye x wujud couple islamik..sbbnya dlm ayat al-quran ALLAH ade m’nyebut..jgnlh kmu m’dkti zina..jdi..m’lalui ayat ini..sye dpt simpulkn pe function islamik couple tu?..nothing..yg ade hanyalh p’bziran smata2..duit,mse n sbginya..rsenye tu je kot pndpt kita..”

Rini-fiqh fatwa USIM

-“pnh dgr kata2 ni..Imam Nawawi b’kata.., “aku micintaimu krn agma yg ade pdmu,jika hilang agma dlm dirimu,mka hilangla cintaku pdamu..”..and sorg pncrmh ni tp x igt spe ade ckp “b’cinta tu x slh tp couple tu haram..” ape yg sye bleh rumuskn,b’cinta ni byk jnis.. b’cinta dgn Allah,Rasulullah,and b’cinta dgn makhluk yg Allah cipta..cinta kepada Allah cinta yg s’ptutnya m’jdi hala tuju hidup kita..that mean,b’cinta tu x slh pn slgi ia x m’undang kpd l’mungkrn and k’lalaian,tpi klo couple ni biasanya m’libatkn dua org yg b’pasangan,ni lbih cnderung ke arah maksiat..jwpn kwn sye pulak,InsyaALLAH..bleh gne pakai.. “slm..klo bnde tu slh..ia ttp slh..prkra g baik x bleh b’cmpur dgn batil..makna kata,xde couple islamik dlm Islam..semua tu couple fantastic..crila dalil tu..kita xkn jmpe pun…”

Fadhilah Mohtar

-“slm..maaf lmbt respon..bknlah haram itu hanya pada perbuatan..nmun rindu jge adalah zina hati..walataqrabuzzina, mafhum,jgnlh kmu m’hmpiri zina..mka sgla zina adalah hrm..hatta zina hati..mata dan lain2…skdr pndgn..”

Asyda-UITM

-“slm..pndpt sye x salah utk kita couple tpi mstilah dgn iktn yg sah iaitu dgn ikatan p’khwinan..kata2 ni sye dpt dri crmah yang sye dgr..tq..”

Hafizah Ghulam

-“Bg sye couple 2 x bleh sbb m’undang byk jnis maksiat sama ade sdar or tdk sedar..”

Ramziha

-“slm..dlm islam xde istilah couple..so make it easy.b’kwn je cukup. B’coz kwn btskn p’gauln,kata2 n minda..InsyaALLAH ade jodoh akan bersatu..amin..!!

Fasya

-“w’slm..cinta islamik?cbe try tgk dlm iluvislam..InsyaALLAH kat ci2 ade jwpnnya..”

Maizatul Akmal-KOLEJ INSANIAH

-“em..ana rse kurang elok..coz tunang pn xleh b’sama walhal org yg couple..wlupn utk k’baikn..he2..itu la pndpt ana..”

Ain Najwa-UDM

-“pda ain couple Islamic just pda nama utk m’halalkn yg haram..sme je dgn istilah couple..s’s’org yg btul2 m’cri psgn hidup x akan ade istilah couple Islamic..lihat pada psgn tersebut,ape bnrnya Islamic yg diorg jge dlm p’hubungn tu..klo stkt d katakn Islamic dgn tdk b’sntuhan,sling igt tntg solat..itu hanya alasan..”

Radziah

-“salam..bgi aku sndiri xde pn istilah couple islamik,diorg je yg mandai2 bgi nme cm2..ape la islamiknya sgt klo tgh2 mlm pn duk gayut kat phone..msj2 la..x ke sume tu boleh jdi zina gak..cre yg t’baik klo dh b’kenan tu pi la jmpe parents p’puan b’kenaan.juz pngn aku je..say no to couple..hehe2..b’cinta tu boleh tapi selepas khwin..tpi couple tu haram sama skali..afwn klo ade trksr bhsa t’slh kata..”

Aini –Law UIA

-“slm..saadah..sori.bg kitakn couple Islamic ni 1 term yg dgnekn uk m’halalkn bnde yg hrm..ape yg couple ni wt yg m’buatkn dia jd islamik..zina hati pun x boley klo x pegang2 pun…”

Sofea-IPKB

-“4me..xde istilah kapel Islamic ne..letz imagine,if couple Islamic tu sndiri wt bnde yg x elok n sama mcm kapel bese,even if kita tgk diorg pn,diorang mmg stok ala2 alim gitu..emm..nthla..myb love is one feeling dat undescribe by them..sory la,sye x pna la plk feel cenggitu..but 4me,x yah r kapel b4 kahwin..z hubungan tu t’lrg..beter kapel ngn asben/wife ug cnfrm2 sag d cc islam..ehem..pandai lak sye b’bicara..pepun..klo nak dtail bout islamic couple ni try search kt iluvislam..byk diorg debate kat c2..n say no to couple b4 marry!!yeah!!may ALLAH bless us…”

KOMEN SAHABAT-SAHABAT MUSLIMIN YANG LAIN2…

Seramai 7 orang…

Ameernurashid.IPBA

-“xkot…….asal couple mesti ade prsaan rindu syg n whatever, n kte tau bnde tu zina hti…”

Amirudin

-“cegah2…bahaya couple2 ni..”

Abdul Hakim

-“tasawuf-x bleh sbb akn m’nimbulkn zina hati mata dn mulut..”

“Fiqh-harus asalkn x m’nimbulkn nfsu,s’lain m’matuhi bts2 syariat..”

B’pegang pd fiqh dlu..tswf thpnya t’lalu tinggi yg b’tujuan utk m’nyucikn diri..sgla p’buatan dunia harus d lakukan slgi xde dalil yg m’haramknnya..dlm p’hrusn sbb zmn skg pnting utk kenal s’seorg yg akn m’jdi tmn hidup..krna org skg mcm2..tpi dlm konteks usul fiqh boleh jtuh haram krna utk m’elakkn maksiat..ALLAH b’firman, LA TAQRABUZZINA,ALLAH m’haramkn prkra yg mungkin m’nyebabkn zina cthnya couple..”

Taufiq Sharif

-bg ana x wujud kapel islamik ni..bila couple ttp couple..xde kapel islam ke kafir ker..yg m’jdikn kapel tu b’dosa atau x t’pulang kt psgn tu sndiri..”

Fedtri darul quran

-istilah couple dlm Islam x pnh wujud,apabial b’couple wlupn ianya m’ajak kpd k’baikn itu hanyalah skdr helah.t’tpi syaitan akn cbe sdya upaya utk m’mujuk manusia spaya sangkut dgn jelah tersebut. Oleh itu ana x nk m’hukum mana2 pihak atau m’buat hukum sendiri,juz nk inform b’couple sblm nikah adlh haram.mungkin perkara ni t’dpt banyk khilaf,tp skdr pndgn peribadi ana…”

Adam Muskhan

-“xxx..hehe..btul la x wujud couple islamic..”

Andrianto sureja teja

-“hakikatnya cinta itu lumrah..tapi dalam islam xde istilah kapel o pacaran..Islam hanya mengenal taaruf n slps itu p’khwinn..slps itu,br cinta d bnrkn.tp,ketahuilah cinta hanya pd ALLAH yg kekal abadi..”

“sekiranya kita cinta manusia x semestinya manusia akn cinta pd kita..tpi sekiranya kita cinta pada ALLAH..nscya cinta ALLAH xde penghujngnya.sekiranya kita cinta pd manusia kita akn cmburu kpd org yg m’cintai org yg kita cintai..tpi sekiranya kita cinta ALLAH kita akan trut m’cintai org yg m’labuhkn cintanya kpd ALLAH jge..”

BERIKUT IALAH KOMEN-KOMEN SAHABAT YANG MENERIMA COUPLE ISLAMIC NI..KEBANYAKAN DARI MEREKA MEMANG FAHAM AGAMA NAMUN SEBAHAGIAN YANG KURANG FAHAM AGAMA..KITA LIHAT APA YANG DIPERKATAKAN OLEH MEREKA YANG MEMBENARKAN COUPLE NI SEDANGKAN COUPLE SEBENARNYA ADALAH HARAM….seramai 19 0rang…

-“Kita rasa couple Islamic ni merupakan dimana pasangan tersebut amat menitikberatkan serta menjaga batas-batas pergaulan antara lelaki dan perempuan dan tahu hukum dan syariat agama, saling menasihati dan hubungan tersebut membawa kebaikan..em..kita tak taula kan..ni pendapat jer..taktau betul ke tidak sebab x pernah pun bercinta la katakan..hehe…”

-“Entah la…no komen sebab saya x pernah couple…”

-“hrmm…ambo pun xtaula…sedang mencari jugak tu….”

-“Pada pendapat ana..boleh..tapi jangan sampai terleka..”

-“Couple ustaz ustazah yang tidak pernah dating…camtu kot..xtaw la…”

Muslimat

-“Ade ke couple Islamic?mungkin itu hanya pandangan dan ideology kot…susah nak cakap sbb sye mmg kwn je ngn laki dan p’puan..macam kwn sekelas..rpt je sye ngn bdk laki..tapi x la sampai melibatkn aurat atau sentuh2…”

-“Pada pendapat ana la couple Islamic ni boleh jer..tapi bergantung gak pada orang yang empunya diri..macam mana nak handle dia punya hubungan..tapi x berapa digalakkan gak…tapi untuk mengenal hati budi tu boleh..tapi niat mestilah mengikut landasan yang telah digariskan oleh Islam..contohnya kalau nak jumpa mesti ada mahram…”

-“wslm..um..xtaw la…Islamic ad ke couple..??xtaw ugak..ok..”

-“slm…fiza rse x slh pn..selagi pasangan tu tahu batas dan x langgar syariat..jaga hubungan masing2.”

-“slm..no komen la psl couple islamik…ade yg kata x ada yg kata boleh..sori yer..”

-“slm..ana rse bleh..yg pnting jgn smpai lalai pd yg ESA…jg bts2 dlm p’hubungn n m’dpt restu keluarga..lagi satu syg tu hanya krn ALLAH cz cinta tu adlh anugerah ALLAH tp jgn d lh gne..tu yg ana rse tpi msti ade jwpn yg lbih tepat..”

-“wslm..pndpt sye..b’gntung ps individu itu sndiri..tgk niat dia cmne..huhu..jgn b’sndrkn nfsu s’mata2..sye pn x tau sgt..sikit2 boleh la..”

-“pandai2 la pikir..”

“erm..ok kot..tp pandai2 la..taw halal haram..”

-“wslm..nthla..50-50..xtau nk bg komen cmne.”

-“em,,couple Islamic..bila cintanya kpd org yg dia cintai x m’lebihi cinyanya kpd ALLAH..”

-“Ai..dh jmpe pakwe la nie..sbb tu tanya..hehe..xtau r..cuba tanya orang lain..bende2 camni x layan r…huhu..”

-“Insyaallah…wujud…=)

-“For this time,no comment..”

-“oo..berat tu soklan n..x berani jwb lbeh2..bg aku ia x elok,tp x jato hrm..tu jer..no komen lebih2…”

-“ana x taula..couple tu harus jika kita jge bts syariat Islam..”

Kesimpulannya,tanyalah diri anda sendiri anda berada di kedudukan yang mana....moga kita sama-sama dapat membezakan antara yang baik dan buruk dan sesuatu kefahaman yang kita terima itu mestilah bersandarkan kepada al-Quran dan as-Sunnah.Cintailah ALLAH s.w.t.Buktikan cinta kita padaNYA....

6 comments:

taufiq said...

salam, syukran krn mngumpolkn sume2 advice n.. amat9 berguna, harap2 sume remaje2 laen un bole sedar sume2 n kn.. nway tq again k!

Nor Sa'adah Binti Mokter said...

to taufiq:
moga ALLAH beri kekuatan untuk enta,
memang ini ujian yang lumrah bagi diri seorang remaja...
semoga ALLAH memberi kerahmatan kepada enta..
ana hanya mampu membantu sahabat2 ana setakat ni sahaja...
May ALLAH bless all of us...
(~_~)

ct said...

agak plik bila sy m'bc komen2 org yg xmnyokong kapel tp skarang berkapel je....
agak hipokrit disini

~nUr~ said...

salam..adah..masih knal ana..maaf baru nak komen..tiba-tiba terasa ingin berkongsi dgn enti dan rakan2.. sememangnye ana setuju dgn pendapat saudara hakim..mngkut dalil "la taqrabu zina"..yg mana kita blaja syariah ttg bagaimna ingn mengistinbath hukum syar'ie..kalimah la yang menunjukkan larangan yg membawa hukum haram..jika atas alasan ingin berknalan sblum kahwin,menurut ana..lbh baik mengikut cara islam yang sebenar..yakni bertemu dgn pasangan bertemankan wali atau dari kalangan ahli keluarga..memang agak susah untuk dijaga..tapi jika mereka yg sentiasa mengharapkan keredhaan Allah..sentiasa akan berfikir buruk baik setiap perbuatan..sedangkan ikhtilat xsyar'ie juga wajib ditegah apatah lagi zina..marilah kita sama2 berdoa agar diberi kekuatan untuk mnjaga maruah diri dan islam dari fitnah yg dahsyt..sesungguhnya fitnah itu lbh besar dosanya dari membunuh 1000 orang..wallahua'lam..

~nUr~ said...

jika ingin mengetahui lebih lanjut..cuba jenguk laman web yg ana jumpa nie..(nurjeehan.wordpress.com) jenayah zina dalam islam..

~nUr~ said...

jika ingin mengetahui lebih lanjut..cuba jenguk laman web yg ana jumpa nie..(nurjeehan.wordpress.com) jenayah zina dalam islam..